Focus op jou

Soms loopt het leven niet zoals jij verwacht. Tijdelijk of voor een langere periode. Door bepaalde gebeurtenissen in je leven, doordat je te kampen kreeg met een verlies, doordat het leven moeilijk is, door een (psychische) ziekte, doordat je moe bent, teveel stress hebt. Om zoveel andere redenen.

Toch geloof ik erin dat ieder van ons de mogelijkheden in zich heeft om van zijn/haar leven een “kunst” te maken. Een mooie be-leven-is. Een samengaan van de mooie en de lelijke aspecten van het leven.

Therapie kan één van de manieren zijn om te zoeken hoe jij van je leven (opnieuw) een “kunst” kan maken. Een leven waarin jij je goed voelt.

Ik zie therapie als een zoektocht die we samen aangaan, een zoektocht naar wat jij nodig hebt om …
… te veranderen wat jij wil veranderen
… bepaalde gebeurtenissen te verwerken, een plaats te geven
… te leren omgaan met je angsten, je twijfels, je verslaving, je …
… dat wat vastgelopen is terug in beweging te brengen
… (zo) gelukkig (mogelijk) te zijn
… te groeien

Bij “met hondjesmaat” mag je hond meekomen naar de psychotherapie-sessies. Deze sessies kunnen zittend in mijn praktijk (dan moet je hond trappen kunnen doen) of al wandelend. Je hond kan op verschillende manieren een aanvulling zijn. Alleen al door zijn/haar aanwezigheid. Of doordat jij kan “leren” van je hond; in het hier en nu zijn, plezier kunnen beleven, energie verdelen.  Ook wel door oefeningen te doen met je maatje (rond begrenzen, loslaten, zelfvertrouwen, … ).

De mogelijkheden zijn eindeloos. Als creatief therapeut ben ik erin gespecialiseerd om andere dingen dan woorden in te zetten in functie van jouw vraag, jouw groeiproces. Ik ga op zoek naar die vragen, die oefeningen, die experimentjes, die creatieve opdrachten die jou helpen om te veranderen wat je wil veranderen. 

Enkele voorbeelden;

In therapie komen is heel spannend voor je. Doordat je je hond kan meebrengen voel je je veiliger. Het helpt je om effectief de stap te durven zetten om in therapie te komen.

Wandelen voelt voor jou veel comfortabeler dan in een ruimte tussen 4 muren zitten. En de aanwezigheid van je hond maakt dat de therapie minder zwaar is.

Je hebt moeite met het juist verdelen van je energie. Je bent constant moe en wil hieraan werken. Je wil graag je hond meebrengen naar de sessies. Laten we eens gaan observeren. Hoe doet jouw hond dit? Sluit dit aan bij je eigen manier? Of doet hij het anders? Wat kunnen jullie van elkaar leren?

Stress is alom aanwezig in je leven en je lijkt maar geen goede manier te vinden om ermee om te gaan. Ook hier kunnen we gaan kijken hoe dit bij je hond is. Aan welke signalen kan je zien dat zijn stress opbouwt en weer afbouwt? Welke dingen doen zijn stress stijgen, en weer dalen? En hoe is dit dan bij jou? Wat zijn de gelijkenissen? Wat zijn de verschillen? Op deze manier gaan we via je hond toch ook stilstaan bij jou.

Op de hondenschool heb je geleerd om  “snokjes” aan de hondenlijn te geven als je hond aan de lijn trekt. Je staat hier zelf niet achter, doch doet het wel om “een goede leerling” te zijn. Eigenlijk wil je het anders. Je wil niet langer “ja” zeggen als je eigenlijk “nee” wil zeggen. Therapie lijkt je wel wat, liefst samen met je hond. In de sessies gaan we onderzoeken wat je ècht wil.  En hoe  je hierover zou kunnen  communiceren. Hoe communiceert je hond? En wat kan je daarvan leren?  Hoe kan je deze situatie inzetten als een persoonlijk leermoment?

Meer info over mij als therapeut vind je op www.annlodewyckx.be.